Napi jegyzet

Ez bizony nem volt profi húzás Magyar Pétertől

2024. június 11. - Napi jegyzet

Magyar Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában (június 10-én) megsértődött és faképnél hagyva Rónai Egont egyszerűen kiviharzott a stúdióból. Az ok: nem kapott valódi kérdéseket, csupán a szerinte vele ellenséges ATV számonkérését. [VIDEO]

magyar.jpg

A kép forrása: Index

Mielőtt véleményt alkotunk érdemes három aspektusra szétválasztani az esetet: egyrészt ott van az alapkérdés, miszerint számon-kérheti e nyilvánosan egy TV-műsor szerkesztője a riportalanyát bármilyen korábbi viselkedéséről a csatorna felé, másodsorban lehet e köze egy TV csatorna tulajdonosi körének bármilyen interjú témájához (hiszen Magyar Péter Németh Sándor többségi tulajdonoson keresztül Fidesz-közelinek nevezte az ATV-t), harmadrészt pedig: viselkedhet e úgy egy profi politikus a médiában, hogy félbeszakítva az interjút egyszerűen továbbáll?

Nos kezdjük az utolsóval, mely a legérdekesebb kérdés. Egy hivatásos, profi politikus ugyanis sokkal inkább felhasználja a különböző média-felületeket politikai céljaira, mintsem vádaskodik és megsértődik rájuk (vagy teátrális megnyilvánulásokkal kelt érzelmeket ellenük). Akkor is, ha az a médiafelület szerinte ellenséges vele szemben. Sőt, főleg akkor. Magyar Péter nem viselkedett tehát profi politikus módjára duzzogásával és a studióból való kivonulásával. Egy tapasztalt és rutinos politikai szereplő mindig megtalálja a módját annak, hogy jól jöjjön ki egy kényes szituációból és a maga javára fordítsa a helyzetet. Érvel, visszakérdez, magyarázatot ad vagy kételyeket vet fel illetve elgondolkodtat. Ezek tartoznak az eszköztárába.

Az első kérdésre, miszerint lehet e számon-kérő egy riporter egyértelműen az a válasz, hogy "számon-kérő hang" semmiképpen sem üthető meg, legfeljebb kérdezés, amiről előzetesen is tájékoztatni illett volna a riportalanyt. Ráadásul egy TV orgánum és egy politikai szereplő viszonya nem nyilvános téma, az egymás között intézendő. Magyar Péter tájékoztatása arról, hogy mire készülnek úgy tűnik elmaradt, mert láthatóan készületlenül érte Rónai Egon témafelvetése arról, hogy igaztalanak korábbi vádjai arról, hogy az ATV mellőzte volna őt a kampány során.

A második kérdés: az ATV nyilvános bírálata a tulajdonosi körét illetően, mely kormány-közeli Magyar Péter szerint, így következésképpen nem is lehet objektív, értelmetlen indulatkeltés csupán. Az ATV tulajdonosairól bizonyára előzetesen is tudott már Magyar Péter, akkor is, amikor elfogadta meghívását az Egyenes beszéd műsorába. Így ennek felhozása teljesen irreleváns volt. 

Összegzés: Az ATV is követett el hibákat, de Magyar Péter a higgadtságát vesztette el nyilvánosan, ami nem vet jó fényt politikai kompetenciáira.

allec_lent_napijegyzet.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://napijegyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr2918425545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása