Napi jegyzet

Tömeges a szegénység Magyarországon - 2024 júniusában

2024. június 23. - Napi jegyzet

Az egyetlen blog a Napi jegyzet, melynek közéleti posztjai soha, egyetlen egyszer sem kerültek ki eddig az Indexre. (Erre büszkék vagyunk, mert láthatóan zavarjuk a kormány-médiát írásainkkal.]

Az Egyensúly Intézet közvélemény-kutatása szerint (mely 2023 novembere és 2024 májusa között mérte fel a magyar állampolgárok anyagi helyzetét), körülbelül a lakosság 76%-a nem rendelkezik havi nettó 400 ezer forinttal, ami az átlagos életszínvonal biztosításához kell(ene). Sőt a helyzet ennél is súlyosabb, mert a felmérés szerint az emberek 45%-a a minimális megélhetéshez szükséges havi nettó 250 ezer forintot sem keresi meg. Ennek a csoportnak egy tekintélyes részét tekintjük szegénynek, ha ez a meghatározás pontos kritériumokkal definiálható (egyébként szubjektív így nincs rá egzakt definíció).

Összességben a magyarok negyede-harmada (25-33%), tehát nagyjából 2,5-3 millió ember tekinthető szegénynek ma Magyarországon. Emellett 45-50 százaléknyi válaszadóról mondható el, hogy kijön a jövedelméből (éppen csak, de mindenféle luxus nélkül) és csak 15–20 százalékra igaz, hogy nem igazán okoznak nekik gondot a hétköznapi kiadások, sőt, képesek is félretenni és gond nélkül fedezni tudnak egy jelentősebb váratlan kiadást is.

Az Európai Unióban ezekkel a számadatokkal és ezekkel a szomorú tényekkel az utolsó helyen állunk vagyis gyakorlatilag mindenhol jobb a helyzet mint itt (még Romániában, Bulgáriában és Albániában is, ami egészen hihetetlen).

Érdekes lehet a kérdés: mi lehet ennek az oka?  Kérdésünkkel a véleményeket szeretnénk felmérni?

allec_lent_napijegyzet.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://napijegyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr3318433725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása