Napi jegyzet

Újraszámolás és rászámolás?

2024. június 13. - Napi jegyzet

Újraszámolás kezdődik pénteken a Nemzeti Választási Bizottság csütörtöki döntése alapján a 25 ezer érvénytelen fővárosi szavazat tekintetében. A végeredmény nagyon is hozhat fordulatot, hiszen a fő kérdés most az: mennyi azoknak a szavazólapoknak a száma, melyeket azért vettek érvénytelennek, mert azokon Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid is meg van jelölve egyidejűleg. Ezek ugyanis most már majd érvényesek lesznek. Ha ezek száma meghaladja majd a 324-et (amivel Karácsony győzött), akkor kérdésessé válik a korábbi végeredmény. 

szavazatok.jpg

A kép forrása: pewresearch.org

Ha az esélyeket nézzük: azok bizony nem Karácsony Gergely mellett szólnak, hiszen a megtévesztő szavazólapok között nagy mennyiségben vannak olyanok, amelyeken csak vékony vonalakkal van lehúzva Alexandra neve. Az egyes választókerületekben ugyanis más-más módszereket választottak az utolsó pillanatban visszalépett Alexandra szavazó-mezőjének inaktiválására és több kerületben is az alig látható megkülönböztetés (áthúzás) mellett döntöttek. 

Kérdés persze, hogy ebben hol a felelőssége a Nemzeti Választási Bizottságnak és Választási Irodának, melyek egyike sem tett közzé a fővárosi választókörzetek számára egységes (és egyértelmű) előírást arról, hogy miként tüntessék fel Szentkirályi Alexandra visszalépését. 

A legvégső talány tehát most az: napokon belül az újraszámolás egyben rászámolás lesz e (boksz nyelven) Karácsony Gergelyre vagy maradhat hivatalában? A fővárosi közgyűlés működése mindenhogyan nehézkes lesz, tekintve, hogy 10 - 10 Fideszes és Tisza párti képviselő mellett 7 Összefogás párti (DK-MSZP-PM), 3 Kutyapárti és 3 LMP Zöldek városatya foglal majd helyet benne. 

---------- {} ----------

A poszt lezárása után került közlésre az a hír, hogy Karácsony Gergely az újraszámolás után is nyert, most már csak 54 szavazattal. Reméljük Vitézy nem kap agyvérzést.

allec_lent_napijegyzet.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://napijegyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr1418427527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása