Napi jegyzet

Európai Uniós választási esélyek

2024. június 02. - Napi jegyzet

Magyarország népességi adatai alapján 21 képviselői helyet tölthet be az Európai Parlament 705 fős kollektívájában. A legnépesebb államokat tekintve: Németország például 96, Franciaország 79, Olaszország 76, Spanyolország pedig 59 képviselőt küldhet Strasbourgba. Mivel mi relatíve kis ország vagyunk, nekünk be kell érnünk 21 hellyel. Azt azonban, hogy ezt a bizonyos 21 nekünk járó helyet milyen pártok képviselőivel töltjük be, azt választásokkal dönthetjük el, június 9-én. 

ep_valasztas.jpg

A kép forrása: delhir.info

A közvéleménykutatási adatok szerint megint a Fidesz lesz a győztes, ám nem mindegy mennyivel nyer (ha győzni tud egyáltalán). Ha ugyanis a jelenlegihez közeli, 12-13 helyet kaparint meg a 21-ből, azt mutatja majd hogy népszerűsége nem változott gyökeresen. Ha azonban 11 alatt végeznek, az bizony változást fog jelezni. Egy ilyen végeredmény (mondjuk 10-11 vagy pláne 8-9 hely) annak indikátora lehet, hogy megváltozott a közhangulat az országban és a népesség bizalma megingott a Fideszben. 

Természetesen ezen a ponton jöhet a következő kérdés: ki lesz a második legjelentősebb "befutó": Magyar Péter Tisza pártja vagy esetleg a DK-MSZ-PM koalíció? Mindkettő szerezni tud képviselői helyeket de az egymáshoz viszonyított eredményük tükrözni fogja támogatottságukat. A három eddig említett párt mellett nagy kérdés még, hogy szerezhet e mandátumot valaki? Esélyes még a Mi hazánk, a Kutyapárt és a Momentum is, de meglepetések is születhetnek, ha mandátumot szerez a Jobbik, a 2RK vagy a Mindenki Magyarországa Mozgalom.

Az Europe Elects becslése (forrás) 11 Fideszes, 6 Tisza párti és 4 DK-MSZP-PM mandátumot jósol, míg a Napijegyzet szerint (vagyis szerintünk):

  • Fidesz csak 10 helyet fog megkaparintani (esetleg 11-et)
  • Tisza párt behúzhat 7 helyet
  • DK koalíciója 2-3 mandátumot kap majd
  • egy helyet megszerez a Mi Hazánk, a Kutyapárt vagy a Momentum is

Egy hét múlva vagyis június 9-én (feltehetően majd az esti órákra) kiderül!

allec_lent_napijegyzet.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://napijegyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr3418419857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása